Groep 5

Juf Baukje staat op maandag tot en met vrijdag voor groep 5.

Sinds november is zij met zwangerschapsverlof en wordt zij vervangen door juf Manon.

Gezondheid thema

Het thema gezondheid!

Het zit er alweer op. Als afsluiting hebben we in de ochtend verschillende workshops gedaan. Dansen, kennis testen, fruit schilderen en smoothies maken.. er kwam van alles voorbij.

In de namiddag hebben de kinderen aan hun ouders laten zien waar ze de afgelopen weken aan hebben gewerkt. Iedereen is weer op de hoogte van 'de spijsvertering' en de kinderen konden goed vertellen welke pauzehap wel of niet gezond is. Een interessant thema met een gezellige afsluiting. Op naar volgend jaar!

Gezondheid

Trotse juf!

Naast de vele sportieve activiteiten is er in de klas de afgelopen weken ook hard gewerkt. We zijn bezig met het thema gezondheid. In twee/drietallen is iedereen met een eigen onderzoeksvraag aan de slag gegaan... Met echte informatiefolders tot resultaat!

De kinderen worden steeds beter in het vinden en verwerken van informatie. Bent u benieuwd naar wat ze te vertellen hebben over gezond leven; sporten, het ziekenhuis en het niet gebruiken van drugs? Kom dan naar de afsluitende middag/avond van het thema gezondheid.

Vuilnisboot

Wat een concert!

Donderdagavond 11 mei om 19.00 uur op het schoolplein van obs Tweespan! Wat een concert! De kinderen hebben een prachtig concert verzorgd. Er werd gespeeld en uit volle borst gezongen. Alle muzieklessen van het afgelopen half jaar kwamen tot een prachtig eindconcert.

Samen met de muziekmeesters van het project 'Musiek giet oer de Marren' hebben de kinderen gerepeteerd voor de 'Vuilnisboot'. Met het eindconcert in het prachtige weer kunnen we zeggen, een groot succes!

Zonnepanelen

Professoren

Op dinsdag 9 mei zijn wij naar de onderzoekstruck van de Rijksuniversiteit van Groningen geweest. We zijn daar als echte professoren gekleed in witte jas en bril bezig geweest om schone energie op te wekken. Mini zonnepanelen werden er gemaakt.

geschiedenis 2

'Triedjes nei ut ferlinne'

De afgelopen weken zijn we bezig met het thema Beeld en Geluid. Tijdens dit thema werken we aan het volgende doel: Wij leren uit het tijdvak, televisie en computer, een overeenkomst of verschil te herkennen tussen vroeger en nu.

Woensdag 1 maart was Sietkse van Tresoar bij ons op bezoek. Zij had voorwerpen uit het verleden meegenomen. De koffiemolen, het petroleumstel en zelfs het kranten wcpapier kwamen voorbij. Het was bijzonder om te zien dat er veel dingen zijn veranderd. Een aantal kinderen had zelf oude spullen bij zich waar ze over vertelden.

muziek 3

16-02-2017: Vandaag naar Heerenveen!

In verband met de muzieklessen die we elke week hebben, mochten we vandaag naar Heerenveen. We gingen naar een muziekwinkel. Bij de winkel aangekomen ging groep 5 door de winkel op ontdekking. Welk instrument komt uit welk jaar? En waar is een instrument van gemaakt?

Na de speurtocht in de muziekwinkel mocht iedereen achter het drumstel en binnen 5 minuten kon heel groep 5 mee drummen met het nummer van Gers Pardoel, 'Ik neem je mee!' Het was een geslaagde, maar vooral muzikale middag.

dichter

Dichteres Kate Schlingemann in de klas

Op maandag 30 januari was de dichteres Kate Schlingemann in de klas. Kate vertelde dat het veel tijd en moeite kost om een gedicht te maken. Ze haalt haar inspiratie uit haar eigen leven. Soms is ze weken bezig om één gedicht te schrijven.

We hebben gelachen om haar gekke gedichten over slakken. Iedereen heeft ook een eigen gedicht gemaakt over: Te laat komen.

December, het lijkt alweer een hele tijd geleden. Toch willen we nog heel even terugkijken. Eerst het Sinterklaasfeest, wat een surprises! De ene surprise was nog groter, creatiever, verrassender dan de andere. Prachtig! Ook hebben we het kerstdiner gehad, met alle kinderen strak in het pak hebben we lekker gegeten. Met lekkere hapjes door ouders en kinderen gemaakt, waarvoor dank, at iedereen zijn buikje vol.

Na de kerstvakantie is groep 5 weer hard aan de slag gegaan. Iedereen was goed uitgerust en kon met goede moed weer beginnen. We zijn gestart met het nieuwe project, thema Beeld en Geluid. Na het spetterende optreden met de Frets zijn we enthousiast gestart. De komende weken gaan we ontdekken wat er allemaal bij Beeld en Geluid komt kijken, om daarna zelf op onderzoek uit te gaan. Wat willen we nog meer leren, weten en kunnen?

Daarnaast zijn we begonnen om elke dag meer te bewegen. Dit doen we door mee te doen aan de Daily Mile; 15 minuten dansen, rennen of estafette en we zijn weer voldoende opgeladen om geconcentreerd aan de slag te kunnen.

SAM 1078

Groep 5

Op donderdagmiddag 15 september werden de kinderen van groep 5 in groepjes van drie verdeeld en gingen ze met een emmertje, schepnet, loep en zoekkaart waterdiertjes zoeken in en om het water. Wanneer ze een dier hadden gevonden, gingen ze met behulp van de zoekkaart uitzoeken wat voor dier het was. Er werden veel poelslakken, posthoornslakken, schrijvertjes, larven en een kikker gevonden. Terug op school gingen de leerlingen bij elkaar vergelijken wat ze hadden gevonden.

In groep 5 wordt standaard gewerkt met dagtaken. Deze dagtaken worden steeds groter en groeien uit tot de weektaken waar de kinderen in de bovenbouw mee werken. Kinderen krijgen op deze manier steeds meer eigen verantwoordelijkheid voor hun leren.

Ter aanvulling op de vakken krijgen de kinderen in groep 5 een nieuwe vak: wereldoriëntatie.
Een samenvoeging van de de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en biologie van vroeger.
Ook topografie hoort hierbij. In groep 5 wordt een start gemaakt met het leren van de provincies.