Groep 8

Juf Hannie staat op maandag tot en met donderdag voor groep 8.

Op vrijdag staat juf Evelyn voor de groep.

Groep 8

De schaatslessen van de afgelopen periode werden afgesloten met het schaatsen van de Elfstedentocht!

Alle kinderen deden er aan mee en werden daarvoor beloond met een mooie medaille en een gratis toegangskaartje voor Thialf!

DSCF0565

Op kamp naar Heeg!

Groep 8 was van 14 t/m 16 juni op kamp naar Heeg. We verbleven in Stayokay en tijdens het kamp hadden we prachtig weer.

We vermaakten ons uitstekend met o.a. kajakken, zwemmen, survival, vlottenbouwen en balspelen.

Op woensdagavond hadden we een bonte avond, waarbij de juf Alja en juf Hendrika nog even langs kwamen.

De vaders van Bjorn en Bent zorgden voor leuke, sportieve activiteiten en een prachtig kampvuur op de laatste avond!

De tijd vloog voorbij en eigenlijk vonden we dat het kamp best iets langer had mogen duren!

brandweer in groep 8

Gastles van de brandweer

In groep 8 kregen we twee brandweermannen van Brandweer Fryslân in de klas, die het project 'Brandweer op School' presenteerden. Dit is een 1 ½ uur durende gastles, waarbij het doel is om leerlingen kennis te laten maken met brandveiligheid.

Centrale vragen waar het bij dit project om gaat zijn:

  • Wat weten leerlingen van brand?
  • Wat doen leerlingen bij brand?
  • Hoe kun je brand voorkomen?

Er werden gesprekjes gevoerd, vragen gesteld, filmpjes getoond en proefjes gedaan. De volgende onderwerpen kwamen zo uitvoerig aan de orde:

  • Wat is de branddriehoek.
  • Wat is het gevaar van vuur en rook.
  • Wat is het belang en de werking van rookmelders.
  • Wat moet je doen bij brand, (vlam in de pan).
  • Hoe herken je vluchtroutes op school en thuis.
  • Welk werk doet de brandweer allemaal.

Het was een zeer leerzame les en we kregen ook nog een werkboekje, armbandje en vluchtplan voor thuis.

20170524 1140051

Eindtoets goed gemaakt

Groep 8 heeft de IEP-Eindtoets dit jaar uitstekend gemaakt!

Op alle toetsonderdelen scoorden onze leerlingen bovengemiddeld in vergelijking met de landelijke cijfers!

Kortom; leerlingen om trots op te zijn!!!

image

 

De Discovery Truck

De Discovery Truck is een project van de universiteit van Groningen, waarbij scholen bezocht worden, die interesse hebben in nieuwe vormen van energie.

De kinderen van de groepen 5 t/m 8 kregen in de Discovery Truck informatie van meneer Jurriaans over schone energie. Een vorm van schone energie waar op dit moment veel onderzoek naar wordt gedaan is zonne-energie. De leerlingen kregen verschillende filmpjes te zien, waarmee aangetoond werd dat het de hoogste tijd was om naar nieuwe vormen van energie te zoeken. De kinderen kregen een laboratoriumjas met veiligheidsbril en mochten zelf een zonnecel maken. Dat was wel een precisiewerkje! Maar.....wanneer je de instructie goed opvolgde, werkte de zonnecel echt. Meneer Jurriaans ging dan buiten meten hoeveel energie de zelfgemaakte zonnecel leverde.

 

Gastles

Gastles van politieagent Talsma

In groep 8 organiseerden drie leerlingen een gastles. Hiervoor werd agent Talsma uitgenodigd, die onder andere vertelde dat het gebruik van nepwapens voor verwarring en dus levensgevaarlijke situaties konden zorgen. Op een afstandje was het verschil namelijk niet te zien. Om dit aan te tonen had agent Talsma een wapenrek meegenomen, waarop wapens te zien waren. Allemaal nep gelukkig, maar toch!

Ook werden er nog leerlingen ingerekend en mochten een paar leerlingen een kogelvrij vest passen. Tenslotte mochten we de echte politiewapens nog even bekijken! We hebben allemaal genoten van dit leuke initiatief van Cristian, Olov en Ian!

IMAG0086

Bezoek van dichteres Kate Schlingemann

In de 'Week van de Poëzie' kreeg groep 8 bezoek in de klas van de dichteres Kate Schlingemann. Juf Marieke Andela, van het leesproject, had al het een en ander over haar verteld en ook wat dichtbundels achtergelaten om zelf te lezen.

Vóór Kate Schlingemann op bezoek kwam, bestudeerden we samen haar website. Zo wisten we al een beetje van haar dicht- en illustratiewerk. Kate, want zo wilde zij graag aangesproken worden, las voor uit haar eigen dichtbundel en vertelde dat iedereen een dichter kon zijn.

Om te weten of dat echt zo was, gaf ze ons een paar belangrijke aanwijzingen om inspiratie op te doen, die we meteen uitprobeerden! We gingen voor het raam staan en lieten op ons inwerken wat we zagen en waaraan we toen dachten. Kate verzamelde alles wat genoemd werd en zei dat we nu al een gedichtje konden maken door in een mooie zin op te schrijven wat je zag en in de volgende zin waaraan je toen dacht. De zinnen hoefden niet eens te rijmen, maar dat mocht natuurlijk wel! Tenslotte kon je een bijpassende illustratie maken en had je zelf een gedicht gemaakt!

Muziekles

Muziekles op school

Leerlingen van de groepen 5 t/m 8 krijgen op Tweespan elke week muziekles. Er worden verschillende instrumenten bespeeld en voor de ouders zal als afsluiting van dit project een optreden worden verzorgd. Genoten werd er ook van het orkest dat op Tweespan hele mooie muziekstukken ten gehore bracht!

Diploma

Diploma Hulpmachinist

Kinderen die het Woudagemaal bezochten, maakten kennis met Jelle Terpstra, de fictieve hoofdmachinist van het gemaal en de hoofdpersoon in de lessenseries en interactieve expositie van het bezoekerscentrum.

Jelle was zijn geheugen kwijtgeraakt nadat hij uitgleed in een plas smeerolie. Hij vroeg de kinderen om hulp bij het ontcijferen van bijzondere raadsels… In een spannende speurtocht kwamen kinderen spelenderwijs meer te weten over de werking en geschiedenis van het gemaal. Na afloop ontvingen ze een officieel diploma als Hulpmachinist.

Woudagemaal2

Op excursie naar het Ir. D F Woudagemaal

Op school hebben we gewerkt aan het thema ‘water’, waarbij een aantal leerlingen binnen dit thema heeft gekozen voor ‘waterkracht’. Een excursie naar het grootst nog werkende stoomgemaal ter wereld is dan natuurlijk logisch.

Op 15 november was het dan zover! De groepen 7 en 8 bezochten het Ir. D. F. Woudagemaal in Lemmer.

Eerst gingen we naar het bezoekerscentrum. Daar hebben we een 3D film gezien in de cinema, waarbij we het gemaal onder stoom zagen alsof het echt in werking is!

Daarna was er een speurtocht in het interactieve bezoekerscentrum. In het bezoekerscentrum wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe de machines van het gemaal werken en welke werktuigbouwkundige, natuurkundige en technische principes hieraan ten grondslag liggen. Zo wordt op een eenvoudige manier verteld hoe het stoomgemaal functioneert.

Kinderboekenweek

Op 5 oktober start de Kinderboekenweek met als thema: ‘Voor altijd jong! ’We draaien op 5 oktober de rollen eens om; jong wordt oud en oud……

Tijdens de Kinderboekenweek werken we op verschillende manieren aan dit thema. Op donderdagavond 13 oktober kunnen de ouders komen kijken wat we zoal gemaakt hebben.

kinderpostzegels3

Kinderpostzegelactie

Op 28 september startte de Kinderpostzegelactie. Kinderen uit de groepen 7 en 8 van Tweespan proberen dan zoveel mogelijk postzegels, kaarten enz. te verkopen. Dankzij deze actie kunnen kinderen, die extra steun nodig hebben worden geholpen.

Kinderpostzegels zet zich dit jaar in voor:

*Kinderen die niet bij hun ouders kunnen opgroeien (programma Pleegzorg).

*Kinderen die niet naar school kunnen omdat ze moeten werken, en kinderen die moeite hebben om op school mee te komen (programma Onderwijs).

*Kinderen die al vroeg hele nare dingen hebben meegemaakt (programma Traumaverwerking).

De Kinderpostzegelactie is uniek in de wereld. Door de actie leren Nederlandse schoolkinderen om iets over te hebben voor kinderen die het minder goed hebben. Ons motto is dan ook: voor kinderen, door kinderen.

leerlingenraad groep 2

Leerlingenraad

Op 22 september waren de verkiezingen voor de leerlingenraad. Groep 8 wordt in de leerlingenraad vertegenwoordigd door Bjorn Broers en Ian Tilroe.

thema water2

Thema ‘Water’

De start van het werken aan het thema ‘Water’ kon niet beter beginnen dan met waterspelletjes! Het was prachtig weer en iedereen had er zin in.

Groep 8 kreeg een speciale taak. Elk kind werd groepsleider bij een groepje jongere kinderen en dat ging uitstekend!

groep 2

Schoolfoto’s

Op 15 september kwamen we allemaal op de foto.

Er werd ons verteld dat we ook als groep op de foto zouden komen. Maar dat begrijpen we nog niet echt, omdat we steeds in kleine groepjes op de foto kwamen, maar nooit samen. De fotograaf beloofde ons dat het helemaal goed ging komen….we zijn benieuwd!